نرخ ارز در نیمه اول سال جاری برخلاف سال گذشته از ثبات نسبی برخوردار بود و این ثبات همچنان ادامه دارد. با این حال، کارشناسان نگاههای مختلفی نسبت به چشمانداز بازار ارز در نیمه دوم سال دارند و معتقدند اگر واردات کالاهای غیرضروری دوباره آغاز شود، قطعا با افزایش مجدد قیمت ارز مواجه خواهیم بود. ضمن آن که بودجه سال آینده هم در نوسانات قیمت ارز مؤثر است. هرچه بودجه به درآمدهای ارزی وابستگی کمتری داشته باشد، فشار از ناحیه کسری بودجه به بازار ارز کمتر خواهد شد. در نیمه اول امسال، توقف روند گرانیها در بازار ارز موجب خروج مردم از بازار شد. یکی از مهمترین دلایلی که بازار ارز دیگر مورد توجه معاملهگران نیست، کاهش نوسانات است. برخی کارشناسان عنوان میکنند ممکن است به واسطه کاهش صادرات نفتی، میزان درآمدهای ارزی در نیمه دوم سال کاهش بیشتری پیدا کند و احتمالا بازار ارز هم دچار نوساناتی شود. با وجود اینکه بازار ارز در نیمه اول سال گذشته روزهای پرتلاطمی را سپری کرد، اما وضعیت آن در سال جاری از آرامش این بازار حکایت دارد به طوری که در شش ماهه اول سال سرمایهگذاران بازار ارز، ۱۲ درصد زیان دیدند.
تأثیر تغییر رئیسکل بر نرخ ارز
زمانی که در سال 1392 ولیا... سیف، رئیسکل بانک مرکزی شد نرخ دلار در پایه 3000 تومان قرار داشت و زمانی که در مرداد 97 از بانک مرکزی رفت دلار را با نرخ حدود 9400 تومان تحویل داد که نسبت به زمان شروع به کارش 187 درصد رشد نشان میداد. 11 مرداد سال گذشته بود که عبدالناصر همتی، به عنوان رئیسکل بانک مرکزی معرفی شد. زمانی که وی وارد ساختمان میرداماد شد وضعیت بازار ارز و پول از نابسامانی زیادی رنج میبرد. او در همان زمان اعلام کرد این مشکلات در کوتاهمدت حل نمیشود. در اواسط سال گذشته دلار با همان روند پیش رفت و به حدود 20 هزار تومان رسید؛ اما با اختیاراتی که شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا به بانک مرکزی داد، اقداماتی برای کنترل بازار ارز انجام شد که اولین اقدام، دریافت مالیات از خریداران ارز بود. در زمستان سال گذشته تب دلار پایین آمد و با شروع فصل سرما، سردی به بازار دلار هم رسید. با کاهش نرخ ارز، فروشندگان زیادی وارد بازار شدند، اما دیگر مانند گذشته خریدار وجود نداشت. این روند در نیمه اول سال جاری هم ادامه یافت و نرخ دلار اکنون در دامنه 11 هزار تومان قرار دارد
. افزایش نرخ ارز دلیل اقتصادی نداشت
دکترمحمدرضا جهان بیگلری، کارشناس مسائل ارزی در تحلیل تحولات بازار ارز گفت: از آنجا که کشور ما وارداتمحور است افزایش نرخ ارز باعث رشد هزینه تمامشده کالاهای تولیدی میشود.
جهان بیگلری با بیان اینکه افزایش نرخ ارز ربطی به شرایط اقتصادی ندارد ادامه داد: مشخص بود که افزایش نرخ ارز به طور مصنوعی اتفاق افتاده بود و تحلیل اقتصادی در این زمینه وجود نداشت. اکنون دلار کاهش قیمت را تجربه کرده و در دامنه 11 هزار ثابت مانده اما کالاها همچنان با نرخ 20 هزار تومان در بازار عرضه میشود.
این کارشناس ارزی میگوید: برخی معتقدند اگر اکنون دلار را به نرخ 20 هزار تومان افزایش دهند تغییری در اقتصاد ایران رخ نخواهد داد. همین موضوع باعث شد تا کارخانجات ارز با نرخ ثابت دریافت، اما کالاهایشان را با نرخ 20 هزار تومان به بازار عرضه کنند. وی در مورد بازار ارز در شش ماه دوم سال توضیح داد: به نظر میرسد بازار ارز در ششماه دوم سال نیز ثبات خود را حفظ کند و به صورت آرام نرخ را به 20 هزار تومان برساند
خریداران یورو امسال چقدر ضرر کردند؟
علاوه بر دلار که در سال جاری با کاهش قیمت مواجه بود، ارز معتبر دیگر یعنی یورو نیز کاهش قابل توجهی داشته است. امسال خریداران یورو، روی هر اسکناس این ارز حدود ۵ درصد معادل ۲۲۰۰ تومان ضرر کردهاند. یورو ابتدای امسال با قیمت ۱۴۸۵۰تومان در بازار معامله میشد درحالیکه بهای فعلی آن به ۱۲۷۰۰ تومان سقوط کرده است. بالاترین قیمت یورو مربوط به بیست و دوم اردیبهشت به ارزش ۱۷۲۰۰تومان است. همچنین یورو اوایل شهریور با رسیدن به نرخ ۱۲۲۰۰ تومان در کف قیمتی نیمه اول سال ۹۸ قرار گرفت.